Ett medeltida partytrick!

Två steg framåt, ett tillbaka, två steg framåt, ett tillbaka…dansen gungar framåt i en böljande sluten kedja.
Försångaren, eller Skipern/Skepparen, som de säger på Färöarna, sjunger de berättande fraserna, alla laddar på och sjunger med i omkmvädet. Och tillsammans berättar vi än en gång historien som om den vore ny, som om vi hade sett händelsen för våra ögon. Handfattning, röster, ögon, gung, sväng, starka utrtyck, ljuva lögner, partyt är ett faktum!

Vi kallar det Balladdans, och på Färöarna, där traditionen fortfarande är levande kallas det Kvaddans. Under Stockholm Early Music Festival nyligen fick vi besök av den färöiske kvaddansaren Rasmus Joensen och hans vänner, de bjöd in till dans på Storkyrkosalen i Gamla Stan.

”Kvaddans är inget man betraktar, det är något man gör tillsammans” sa Rasmus. ”Ni har väl inte kommit hit för att titta på våra nackar?” Och dans blev det!

Det sägs att steget en gång i tiden hade en innebörd, detta var något som kom riddarna till del i deras utbildning i de höviska konsterna. Två steg fram: gå ut i livet! Ett tillbaka: stig tillbaka och reflektera! Livsvisdom!

Det som händer när man dansar ballader är att temperaturen, intensiteten, glädje, energin, stiger samtidigt som man vilar i gungandet och växelsången. Ja och så händer det en massa andra saker som är svåra att benämna. Kort sagt: det är ett utmärkt partytrick som stått sig ända från medeltiden.

I Sverige dansas ballader regelbundet på Skeppholmsgården i Stockholm och på Kyrkliden i Slaka/Linköping samt på Bingsjöstämman 3/7, Korröfestivalen 27/7.

Medeltida Gästabud på Ljungby Berättarfestival på lördag den16/6 har du också chans att prova på balladdans. Det tillsammans med skrönor, sagor, fakta, sånger och fantastiskt läcker mat! Välkomna dit!

Nyfiken på vad en medeltida ballad är? Kolla HÄR

Marie Länne-Persson

Foto: Sara Teheranian och Astrid Selling Sjöberg

Lämna en kommentar

Under Att berätta, Sagomuseets verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s