Ovanliga sägner 3

Haura-Tor var en fattig torpare i Västra Torup socken i Göinge i norra Skåne. En söndag någon gång på 1800-talet var han på väg hem från kyrkan till sitt torp som var ingrävt i en backe i Lilla Tockarp. Han hade sin rock av fårskinn på sig. Plötsligt kom en örn och anföll Haura-Tor. Örnen tog väl miste och trodde det var ett får. Det skrovmål fågeln var ute efter blev det inget av och istället fastnade örnens klor i torparens rock av fårskinn. Hur den än försökte kom örnen inte loss, utan trasslade in klorna allt mer i rocken. Tor försökte förstås också bli kvitt örnen, men det var omöjligt, så den hängde med Tor ända hem.

Väl hemma fick han hjälp av hustrun att bli fri och ta död på fågeln.

Per Gustavsson

PS 1: Här kan du lyssna till berättelsen.

PS 2: Tidigare bidrag i den här miniserien hittar du 27 och 28 april.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s