Ur bokhyllan: PS till Likpredikan över Anna Trolle och det bortrövade dryckeshornet

En anledning till att just sägnen om Ljungby horn och pipa blivit så välkänd är, förutom då att hornet och pipan finns i verkligheten, att berättelsen spreds i billiga skillingtryck, som gick ut i stora upplagor.

Det här exemplaret jag har utkom 1857 på Lundbergska boktryckeriet i Stockholm. Det är på 24 sidor och återger den relation av sägnen som Peter Julius Coyet skrev ner 1692. Coyet ägde vid den här tiden Ljungby, som slottet då. De många skillingtryck som återger sagor och sägner och utkom under 1700- och 1800-talen har säkert spelat en större roll för att sprida berättelserna runt om i landet än vad forskningen tidigare antagit.

Den som är intresserad av att tränga in i sägnen om det stulna hornet kan gå till Inger Lövkronas gedigna avhandling Det bortrövade dryckeskärlet från 1982. Bengt Järbe har skrivit om Ljungby horn och pipa i två häften av Handlingar angående Villands härad, XX och XXIV, 1963 och 1967.

Per Gustavsson

1 kommentar

Under Folktro och traditioner

Ett svar till “Ur bokhyllan: PS till Likpredikan över Anna Trolle och det bortrövade dryckeshornet

  1. wenche skjöndal

    Hej
    Tack för tipset, Inger Lövkronas avhandling har jag inte läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s