Sveriges kändisar har börjat med berättarföreställningar

Rubriken är tillspetsad, men bara något. Sanningen är den att i höst står flera kändisar ensamma på scen och delar med sig av sitt innersta. Media vet inte vad de skall kalla denna nya scentrend. Det är inte ståupp, inte teater, inte föreläsning, inte konsert. 

Det hela är inget nytt, artister som Jonas Gardell, Karl-Einar Häckner och Robert Broberg har länge blandat in  personliga berättelser i sina föreställningar. Men den som riktigt startade trenden var Henrik Schyffert. Han skapade stora rubriker när hans  90-tals show sändes i TV förra våren. Rakt upp och ner stod han och berättade om mobbning och fulla föräldrar. Henrik visade vägen och nu följer många efter.  Eva Dahlgren, Mikael Persbrandt, Mark Levengood och Maria Lundqvist är några som kommer att stå mer eller mindre ensamma på scen i höst och berätta om sig själva.

I en värld där shower blivit allt större och mer påkostade så lockar nu det enkla, direkta och personliga. Många är förvånade över succén för denna scenform, men inte jag. Vi i berättarrörelsen har ju länge vetat vilken kraft det finns i det enkla personliga och direkta. Vi vet också vilken styrka det finns i en stark berättelse.

Texten är inspirerad av en artikel i Göteborgs-Posten den 22 okt.

Mikael Thomasson

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s