Sägenresa genom Sverige 11

Veckans resa i sägnernas spår går till Getnö i sjön Åsnen. Under rubriken Småländska höstsmaker serveras det viltmiddag med sällsamma historier onsdag 20 oktober. Då kommer jag berätta om märkliga händelser kring Getnö och sjön Åsnen: om möten med lindormar och drakar; traktens vilda vargar; om konsten att skjuta vilt utan bössa; äppelkärnorna från 30-åriga kriget. Och mycket mer underligt, skrämmande men också roligt.

Läs mer på www.smalandskasmaker.com/Getno.html.

I början av 1800-talet var det en pojke som hette Magnus som vaktade korna på Getnö. Han var 11 år gammal. En dag förde han dem ner till vattnet. Allt var som vanligt, men så plötsligt började korna råma och bli ostyriga. Från skogen ner mot sjöstranden kom en flock vargar. Korna ställde sig i en ring runt pojken med hornen riktade mot vargarna. Men dessa blev allt mer närgågna och till slut tog korna till flykten.

Magnus hade sinnesnärvaro nog att kasta sig upp på tjurens rygg och höll fast sig i hornen. Det bar iväg hemåt. Både pojke och alla kor lyckades komma undan vargarna. När pojken kom till en gärdsgård nära hemmet, skulle han hoppa av tjuren och öppna grinden. Men han föll så illa att han bröt sitt ena ben. Så länge han levde var han halt, ett minne efter detta äventyr.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Att berätta, Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s