Sankt Nikolai källa i Edsleskog – en komplettering

När jag var i Dalsland häromveckan tog jag reda på mer om Sankt Nikolai källa i Edsleskog, som jag skrev om i bloggen den 16 september. Till min glädje fann jag att källan efter arkeologiska utgrävningar rekonstruerats på sin ursprungliga plats och nyinvigts 1991. Så nu går det åter att dricka av det friska vattnet. Jag har lärt mig att inte helt lita på Riksantikvariets fornminnesinventering, som inte alltid är uppdaterade. Och det var just det att sägnen levde kvar i folkminnet, som drev entusiaster att börja leta efter den gömda källan.

Källan ligger nära den gamla prästgården där Anders Fryxell föddes 1795. Han var prost i Sunne och ledamot av Svenska Akademien. Men mest känd är han för sin Berättelser ur svenska historien som kom ut i 46 delar åren 1823 till 1879 och som blev flitigt lästa. Vilhelm Moberg skrev  om Fryxell att han ¨berättade enkelt, klart och livfullt och därför lyckades han – bättre än alla fackmän – få svenskarna att läsa sin egen historia¨ Fryxells omtyckta böcker innehåller även historiska sägner och jag gissar att hans böcker i sin tur också har påverkat vår muntligt berättade historia.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s