Två 200-årsfiranden

Idag för exakt 200 år sedan landsteg Jean Baptiste Bernadotte i Sverige och blev Karl XIV Johan. Det firas med pompa och ståt i Helsingborg. Några dagar senare föddes en pojke i Asarum och han växte upp under betydligt enklare förhållande och kom att leve i armod under hela sitt liv. Vid dopet fick han namnet Sven.

Visst har Karl XIV Johan haft betydelse för politiska skeenden i Sverige, men men kan fråga sig vems gärning som idag lever starkast i människors hjärtan. Jag sätter en slant på Sven, sagokungen. Det är han som givit oss några av vårt lands vackraste folksagor såsom Prins Hatt under jorden och Lilla Rosa och Långa Leda, lyssnade på av miljontals barn.

Han, om någon, är värd att hyllas. Den 2 november 2010 firar Sagomuseet 200-årsminnet av hans födelse. Välkommen att fira med oss! Det blir berättarprogram och kaffekalas i utställningshallen på Alvesta järnvägsstation 2 november kl 19. Och då släpper Sagomuseet boken Sven Sederströms sagor. För första gånger återberättas samtliga bevarade sagor efter Sven Sederström i en populärutgåva. Det är Monika Eriksson som står för denna kulturgärning och det är Annika Svensson som skapat det suggestiva illustrationerna.

Jubileet fortsätter på Sagomuseet den 3 november kl 19 med fortsatt berättande och besök av indiska berättare.

I morgon berättar jag mer om Sven Sederströms sagodiktning och varför vi aldrig bör glömma honom.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Sagomuseets verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s