Full av upplevelser

 

Strax före klockan 6 lyckades jag pallra mej upp ur den sköna hotellsängen och ge mej iväg ut i gryningen. I berättarrummet på sagomuséet var det lugnt och mysigt. En berättare och en lyssnare. Undrar hur många som lyssnade hemma på sin radio? Jag tog mej en kopp kaffe och slog mej ner – lyssnade en stund på berättelsen om mannen som somnade, blev använd som en stol, blev pissad på av en hund eller hur det nu var. Kul berättelse att vakna till. Så var det min tur att berätta – det blev två berättelser om kärlek och kanske något mer. Kändes på något sätt spännande att berätta i radio och att försöka föreställa sig vem som kanske lyssnade ute i etern … någon?

Klockan 7 var det dags för nästa berättare och jag stannade kvar en liten stund och lyssnade. Fascinerande historia om kilskrift och föregångaren till Noaks ark …. Tyvärr var jag för trött för att lyssna färdigt. Gick tillbaka till sköna sängen och sov en go’ timme till. Jo frukosten stod kvar när jag kom upp – mums. Träffade flera personer på frukosten som jag fick en liten pratstund med. Tänk när man är på festival såhär så är det så lätt så lätt att prata med …. nästan vemsomhelst som också besöker festivalen! Och ofta hittar jag någon som känner någon som jag känner och vet ni – igår träffade jag en kvinna som hade jobbat med min mamma. Otroligt och otippat. Men så är det hela tiden här, tycker jag efter alla dessa år. Så många möten.

Kanske är det speciellt för Ljungby? Eller för festivalen månne? Att folk här pratar så lätt med en ”utböling” som kommer hit. Igår natt när jag gick hem så gick där en kvinna i duggregnet med sin hund och tror ni inte att hon började prata vänligt med mej! Om vädret imorgon och sisådär. Mitt i natten och nästan ingen annan ute. En fullkomlig främling.

Idag på förmiddagen lyssnade jag på Marie Bergman när hon berättade en lååång myt från Egypten. Och vi fick delta – genom att vara ”kör” och andas och sjunga aaaaaaa eller ååååååå eller yyyyy.  Kändes skönt på något sätt och visst är det roligt att delta lite mer aktivt i en berättelse.

Sen vandrade jag iväg i regnet till Eskilsgården och lyssnade på Kate Corkery. Där var fullt av folk och trångt i stugan men snart var vi iväg till Irland och hennes dramatiska berättelser därifrån. Rysliga, härliga, medryckande. Och imorgon ska jag gå en kurs för henne – yippee!

Efter en snabb lunch på trevliga värdshuset – och en liten pratstund med två kvinnor från Kalmar – traskade jag iväg med min tunga datorväska (jaja liiite får jag klaga) till nästa programpunkt: berättelser från Färöarna. Jag kom för sent såklart. Men jag smög in när jag hörde applåder. Åh, så var jag på dessa färiga öar igen …. genom berättelser, kvad-dans och skrönor från öarna. Pratade lite med några av mina färdkamrater från i somras – en hade varit tillbaka en gång till i år och tagit med sig bilen denna gång. Hmmmm kanske skulle även jag åka tillbaka..

Men efter alla dessa berättelser blev jag …. Trött. Trött. Därför sitter jag här och bloggar lite för er.

Om en stund ska jag träffa kompisen och äta något innan vi ska lyssna på ung scen ikväll klockan 8.

Undrar vem som får Mickel-priset i år? Det delas ju ut ikväll. Kanske någon annan bloggar om det?

Gunilla Brodin
Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

more about ”Ljungby berättarfestival”, posted with vodpod

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s