Creepypasta- Spökhistorier på internet

creepypastawerner1

Spökhistorier har berättats i alla tider. Framförallt är det unga människor som samlats i kojor, källarskrubbar och på andra vuxenfria platser. Det har varit histoier om gengångare, märkliga liftare och gröna händer.
Ungdomar tycks fortfarande fängslas av ruggiga historier, men numera sprids hemskheterna främst på nätet. Där har historierna delvis fått ett annat innehåll, påverkade av webben, spel och annat i dagens tekniska värld. Under 2000 talet ökade spridningen av spökhistorier på webben. Detta fenomen fick namnet Creepypasta. Journalisten Jack Werner fashinerades och skrev en bok i ämnet: ”Creepypasta – spökhistorier från internet”
På lördagen framträder Jack på festivalen under rubriken: FRÅN GENGÅNGARE TILL CREEPYPASTA. Medverkar gör också etnologen Ulf Palmenfelt med historiska perspektiv och jämförelser. Ulf och Jack kommer att samtala utifran Jacks bok. Vad finns det för likheter mellan detta nya fenomen och de spökhistorier som berättats i generationer? Är nätet det nya rummet för folkliga berättelser och sägner? Ja, dessa och många fler frågor hoppas vi få svar på under samtalet. Självklart kommer det också bjudas på en och annan historia. Har du hört den där om Slender Man? Inte? Kom och lyssna då.

Från Gengångare till Creepypasta – Jack Werner och Ulf Palmenfelt
Tid: Lördag 13/6 kl 15.00
Plats. Garvaren, Electrolux

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s