Syriska berättelser

Syrien är ett land i krig, men det är mycket mer än så. Landet har en tusenårig muntlig berättartradition som förs vidare genom historieberättare. Detta identitetsskapande kulturarv är av stort kulturellt värde och också viktigt för att förstå samhället i ett historiskt perspektiv och för att förstå och tolka sin samtid.

Illustratin till Al-Hakawati

Illustration till Al-Hakawati

Genom ett samarbete med Kultur utan gänser, Hakaya och Fabula Storytelling har vi nu möjlighet att presentera två föreställningar som syftar till att bevara och förmedla en del av Syriens mångtusenåriga kulturarv. Under söndagen blir det först gripande historier för vuxna(från 15 år) i föreställningen Sausanas Sagor. Det är den Syriska berättaren Nimer Salamoun som blandar krigsminnnen och traditionellt material i en gripande föreställning . Senare bjuds vi på ett barnvänligare innehåll under rubriken al-Hakawati-Historieberättaren. Agnes Branting och Ahmed al Aydi ger oss berättelser – om kameler och svarta ankor, om att söka lyckan i Damaskus och att överlista lejon, om flickan som blev en hund och frun som spelade död och mycket mer.  Föreställningen har skapats genom att har  flyktingar bidragit med sina berättelser. En utställning om projektet visas under festivalen på Sagomuseet.

1 kommentar

Under Att berätta

Ett svar till “Syriska berättelser

  1. ”Lyssna nu. Låt mig bli din gud. Låt mig ta dig med på en resa bortom dina vildaste drömmar. Låt mig berätta en historia.”

    Så börjar Rabih Alameddines roman ”Hakawati – sagoberättaren”. En bok full med berättelser som också är en samtidsskildring från Libanon. Vi har tidigare tipsat om boken på bloggen, Nu är den än aktuellare. Läs mer här: https://sagomuseet.wordpress.com/2010/12/14/julklapp-till-berattare-och-lyssnare-4/.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s