Julberättelser i vintermörkret

DSC01866Snart är det advent. Ordet betyder ankomst, men i folkmun fick det betydelsen väntan. Hela advent är en lång tid av väntan på juldagarna. Inte bara för att fira Jesusbarnet födelse, utan lika mycket för att det för många var det enda tillfället på året, då mat fanns i överflöd, liksom öl och brännvin. De var några dagars vila, utan betungande arbete. Det var också en tid för lekar, dans och berättande. Berättelserna handlade ofta om allt märkligt som sades ha hänt just under de mörka veckorna kring jul och nyår, då allt oknytt och lortatyg var i rörelse. Men inomhus brann ljusen och talgdankarna och skrämde bort allt hemskt. Då blev de hemska mindre farligt.

Stugan var smyckad till fest. Dragen med textilier, takduk över bordet med julkrona i mitten och så om råd fanns därtill, vackra målade bonader med bibliska berättelser.

Under många år har jag i advent dukat upp ett gammaldags småländskt julbord med äpplastake, julhögar, ölstånka, brännvinsstop, grötfat. Över hänger svinbortskronan och spiklyktorna är framtagna för att tas med till julottan och värma under kjolarna. Så berättar jag utifrån alla föremål, börjar med slakten och slutar med farängladagen och tjugonde knut.

I år berättar jag i några bygdegårdar. Så välkommen att lyssna om du har möjlighet.

Tisdag 25 nov kl 18.30 – Ösjöbols bygdegård, norr om Åseda

Torsdag 27 nov 18.30 – Knislinge bygdegård

Fredag 28 nov kl 19 – Judhults bygdegård, Göteryd

Passa gärna på att besöka Ljungby museum vid Ljungby Gamla Torg under julhelgen, de har en förnämlig samling av sydsvenska julbonader.

DSC01868

5 kommentarer

Under Folktro och traditioner

5 svar till “Julberättelser i vintermörkret

  1. Når du kommer til Knislinge – gå da ind i kirken og se kalkmaleriet med Dorothea med hvad jeg tolker som en spånkurv – det ældste billede jeg hidtil har fundet. I hele nittenhundredtallet , men mest i første halvdel, var spånkurve i små størrelser knyttet til julen, dekoreret og fyldt med godis! https://www.flickr.com/photos/perolofdk/7725232322/in/photostream/

  2. Man kan læse om julekurve og andre dekorerede spånkurve her i denne PDF.. http://www.per-olof.dk/splintde/husflid6.pdf

    • Tack för din artikel. Visste inte att det fanns en spånkorgstradition i Danmark. Jag har några små slitna enkelt dekorerade korgar, ungefär som på dina bilder, i min ägo. Har också läst på om Dorothea och förstår att en korg är hennes kännetecken. Ska besöka kyrkan och se målningen. Jag har med ett stort urval sägner från Örkened, Knislinge och andra socknar i detta hörn av Skåne i min bok Göingesägner.

  3. Ping: Ljus, mörker, frost, eld och oknytt i hela Sverige | Berättarnätet Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s