Glad midsommar!

DSC01533Midsommaraftons morgon och jag plockar smultron. Skörden blir ovanligt rik. Om vi ska lita på en gamla folklig uppfattning innebär det att ”Olle har kakan i ordning”, vilket betyder att på Olofsdagen kan säden malas till mjöl. Inom folkmedicinen användes daggfulla bär, smultron som plockats på morgonen när daggen ännu låg kvar, mot ögonsjukdomar. Krossade smultron läkte brännsår. Det första smultronen man plockade sönderklämdes på liktornen och ombands med en tygtrasa och snart försvann liktornen.

DSC01534Enligt Arvid Månssons Örta-book, som är en sammanställning ur kontinentala källor, mer lärda än folkliga, har smultron eller jordbär 10 dygder. Smultronen ska läggas i vatten och om man dricker av jordbäravattnet rensas bröst och lunga, illaluktande dofter från munnen försvinner, sår läkes. Har man svårt att pissa hjälper smultronvattnet.

Har du plockat smultron och möter någon som frågar vad du har hittat, så tveka inte med svaret. Det lär oss en gammal legend.

Kristus mötte en gång en kvinna, som hade plockat smultron. Hon hade täckt korgen så att de inte syntes. Han frågade vad hon hade i korgen. – Ingenting, svarade kvinnan. – Gott, svarade Kristus, då ska det också ingenting vara. Sedan dess mättar inte smultron, även om man åter aldrig så många.

Glad midsommar önskar vi alla bloggläsare. Fler berättelser knutna till midsommar hittar du om du söker på ”midsommar” i sökfältet.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s