Kvinnliga musiker – Historier som inte berättats.

I höst har jag läst:
Marie Selander – Inte riktigt lika viktigt?: om kvinnliga musiker och glömd musik
Marie Selander är verkligen en legend och pionjär inom svenskt musikliv. Hon började spela och turnera med ”tjejgruppen” Nursery Rhymes redan på sextiotalet. Femtio år senare skriver hon om sina erfarenheter av att vara kvinnlig musiker och alldeles för ofta bli bedömd för sitt utseende istället för sina musikaliska kvalitéer. Boken berättar dock inte bara Maries historia, utan  här samlas en mängd levnadsöden som vi aldrig hört om förut.
images

Det är historierna om pionjärerna, t ex gitarrister i amerikanska södern som lyfts bort från historiebeskrivningen bara för att de var kvinnor, men här beskrivs också verkligheten för sena nittonhundratalets unga kvinnliga musiker. En av alla berättelser som bitit sig fast i minnet är den om svårigheten med att vara mamma och turnerande  punkmusiker. Med både humor och en aning dåligt samvete berättar medlemmar från Tant Strul och Pink Champagne om denna verkliget.
 Boken ställer många  frågor och ger förslag på hur man kan nå en viktig förändring  Läs den.

 

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s