I dag ska mycket av julstöket vara klart

I dag är det Tomasdagen. Då ska allt julstök bli klart. För när det mörknar är gårdstomten och annat oknytt i farten. Då behöver de människorna redskap, både bakbord, spinnrock och kvarn. Om man inte ville ha kvar drängar och pigor nästa vår skulle de sägas upp senast Tomasdagen. Denna dag kunde också råttor och löss och andra ovälkomna husgäster sägas upp. Samtidigt som han sopade loggolvet kunde husfar säga: ”Som husbonde på gården befaller jag råttor och möss, både stora och små, både svarta och grå, att genast härifrån tåga.”

tomte

Tomten bakar

På en gård kom tomten på Tomasnatten för att baka. Bakbordet avr inte rengjort. Morgonen därpå fann gårdsfolket att köksdörren låg mitt på golvet. Tomten hade lyft av dörren och använt den som bakbord.

Gumman som bakade på Tomasnatten

På en annan gård bakade bondgumman bröd på Tomasnatten. Hur hon är försökte kunde hon inte få brödet bakat. Så fort hon stängde luckan till bakugnen, for den upp på nytt. Det var såsom en osynlig hand öppnade bakugnsluckan.

Bild: Birgitta Adolfsson ur Per Gustavsson: Julberättelser i vintermörkret, 2. upp 2001.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s