Världens tillblivelse och Guds makt

Nufăr

I den rumänska folktron sägs att i tidernas begynnelse härskade ett ogenomträngligt mörker i hela universum. Det fanns varken jord eller sol, måne eller stjärnor. Ingenting alls förutom ett gränslöst hav. På dess yta började sakta sakta samlas små skumöar. Dessa flyttande öar växte mer och mer, drogs med tiden till varandra och formade en enda stor skumsamling som liknade en näckros. Ur den dök det upp två varelser: en fjäril och en mask. Fjärilen släppte sina vingar och omvandlades till en ung man. Han var så grann och ståtlig att mörkret ljusnade runtomkring honom. Denne unge man var Gud! Även masken antog mänsklig gestalt, men den spred inte ljus omkring sig. Denna varelse var Djävulen. Dessa två var de enda levande varelser som befann sig på det gränslösa havet. De var skaparna till allt som blev till i världsalltet.

En gång sjönk Gud på havets botten och tog upp jord under sina naglar. Han skapade en bit mark så stor för att få plats båda två på den. Sedan somnade Gud. Djävulen lyfte och bar Honom i famnen mot markens kant. Han ville dränka sin delägare. Men då hände det något märkligt. När Djävulen gick några steg åt det ena hållet, växte jorden under hans steg. Då gick Djävulen åt motsatt håll, men det hände samma sak. Han lyckades inte nå vattnet för jordens skorpa växte även åt det hållet. Detta hände gång på gång oavsett åt vilket håll Djävulen riktade sina steg.

Detta under säger kanske inte så mycket till en läsare i våra dagar. Men rumänska bönder har hittar en djup mening i det. De säger att denna händelse bevisar Guds makt. Den är så stor att Han skapar även under sömnen. Vilken annan varelse, på jorden eller i himlen kan göra detsamma?

hört av Daniel Onaca

4 kommentarer

Under Folktro och traditioner

4 svar till “Världens tillblivelse och Guds makt

  1. Monika Eriksson

    Jag skulle säkert trivts som rumän för era sagor är som en del av mitt hjärta. Fast kanske hade jag saknat min bästa väninna, skogssnufvan.

  2. Jorden är sprungen ur lite smuts under naglarna! Vilken bild! Det som mest ser ut som smuts är värdefullt. Det lilla i vår natur, det obetydliga, det som vi inte alltid värdesätter är grunden för vår tillvaro. Jorden är sårbar.

    • Det undgick mig meningen av denna detalj. (Att Gud hämtade jord under naglarna och inte i näven!) Ett exempel på, vilken djup mening och vilka betydelsefulla symboler kan ligga i folksagornas mest oansenliga detaljer. Tack för detta påpekande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s