Ett kriminalfall från Småland, del 2

Mordet på Anna Lang håller på att falla i glömska, när ännu ett mord inträffar. Gårdfarihandlaren Johan Karlsson hittas död 1931. Ja, just det, samma man som varit en av de misstänkta  efter mordet på Anna lang.  Det sägs att Johan berättat för en vän,  att han såg vem som mördade Anna Lang, men att han inte vågat berätta det för polisen

– Då kan ju mördaren komma efter mig med , hade han sagt.

Den 26 aug är han utanför en skola i Älmhult. Han bär på sina pinaler och håller en knölpåk i högerhanden

– Nu skall jag in i skogen, kommer det en rövare får han känna på den här, säger han och viftar med påken, så skolbarnen blir rädda. Därefter vandrar  han utmed  en liten väg rakt in i Älmhults skogar.

Efter en stunds promenad ser han någon sitta vid vägkanten, Han ser inte vem det är, utan frågar;

– Vad är du för bondlurk?

Mannen vid vägkanten svarar genom att kasta en sten i huvudet på Johan. Mördaren rusar sedan fram, drar upp en slaktkniv och sticker ett dödande hugg i bröstet.

Fjorton dagar senare hittar en lingonplockerska honom bara tio meter från vägen. Han är nödtorftigt gömd i ett buskage. Kroppen är i förruttnelse, men det är ändå lätt att identifiera  Johan Karlsson och konstatera att han är  mördad.

Först tror man att det är rånmord, hans saker är kringspridna och en hel del verkar saknas. Men när man inser att offret har koppling till Grimslövsmodet börjar tankarna gå i andra banor. Kanske är Johan Karlsson dödad för att mördaren ville tystna ett vittne

Nu vidtar klassiskt polisarbete. Man kanckar helt enkelt dörr i Älmhult och frågar folk om de sett något. Traktens slaktare berättar att han fått besök av en främling som sålt en slaktarkniv. När polisen ser kniven inser de att kniven mycket väl kan vara mordvapnet. Främlingen eftersöks och 13 mars 1932 grips skärsliparen Karl Persson- Hård. Han pekas ut av slaktaren och efter långa förhör erkänner han mordet på Johan Karlsson

– Erkänn att du även mördade Anna Lang, säger landsfiskalen. Flera vittnen säger att du var i hennes affär den dagen hon mördades. Det är lika bra att erkänna, du får inte hårdare straff för två mord än för ett.

– Ja, ja det var väl jag då, säger Persson tillslut, men bara några dagar senare tar han tillbaka sina erkännanden

– Jag är ingen tjuv, säger han nu

Väl i rätten dömdes Karl Persson för mordet på  på Johan Karlsson, men bevisningen höll inte för att också döma honom  för mordet på Anna Lang några år tidigare.

Så den fullständiga sanningen om dessa brutala mord väntar vi ännu på

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s