Ett kriminalfall från Småland

Autentiska kriminalfall kan bli till utmärkta muntliga berättelser. De är ofta spännande och det är förhållandevis lätt att få faktauppgifter om vad som hänt. Brottet skall dock helst vara så gammalt att det inte längre lever några nära släktingar till de inblandade.  Här får ni en alldeles sann historia. Jag tackar P4 Kalmar för information.

I Grimslöv den 9 sept 1925 går Amanda Johansson, som så många gånger förr, till lanthandeln. Redan när hon närmar sig farstutrappen anar hon att något inte står rätt till. Det är så underligt tyst.  Affärsinnehavaren Anna Lang brukar alltid föra ljud, ja, antingen sjunger hon glatt eller så hör man hur hon rumsterar om, men nu är det som sagt helt tyst .

Väl upp på trappan ser Amanda fotavtryck på golvet, de är i blod. Inne på golvet ligger Anna Lang, hon blöder från ett sår i huvudet och visar inga livstecken.

När landsfiskalen är på plats konstaterar han snabbt att det måste röra sig om ett rånmord. Annas plånbok ligger tom på golvet och kassan är tömd. Mordvapnet, en hammare, hittas blodig i närliggande buskage.

– Det måste vara någon utsocknes, säger folk. Det drar så mycket löst folk på vägarna nuförtiden, Gårdfarihandlare, gåramålare, skärslipare och bara vanligt tattarfolk.

Lansfiskalen går också på den linjen och man förhör alla som tillfälligt besökt Grimslöv den dag då mordet begicks. En som snart väcker polisens misstankar är gårdfarihandlare Johan Karlsson, han har setts i butiken under dagen och enligt vittnen har han bettet sig misstänkt. Snart visar det sig dock att alla som polisen förhört, inklusive Johan Karlsson, har alibi för morddagen. Utredningen går i stå och tiden rinner iväg, det går veckor, månader, utan att man är sanningen på spåren.

Pratet på orten tar nu en annan vändning.

– Var det nu inte någon utsocknes, vem är det då, ja jag är det inte, är det du?

Efter femton månader griper man en granne till Anna Lang.  En gåramålare vid namn August Lindorv.  Det är samme Lindorv som tidigare hjälpt polisen och bl a hittat mordvapnet.  Många kan vittna om att August Lindorv betett sig underligt. I förhören kan han inte riktigt redogöra för morddagen  och han kommer med motstridiga uppgifter.

Den 6 maj 1926 ställs August Lindorv inför rätten, min frikänns i brist på bevis. Utredningen är tillbaka på ruta ett.

Där kunde historien slutat, men den fortsätter i ett nytt inlägg om några dagar.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s