Häxor och djävulska spelmän

Vädergudarna här i Ljungby verkar vara ett gäng velare. Ena stunden är det solsken och fågelkvitter – i nästa öser regnet ner och åskan mullrar genom mörka moln. Igår hade jag nöjet att se Bengt af Klintbergs föreställning i ett knöfullt Sagomuseet. Han berättade medeltida sägner, många av dem uppskrivna i Småland. Men vi fick också höra berättelsen om Horgalåten och dansen på berget som inte tog slut – eftersom det var fan själv som spelade fiol. Bäst tyckte jag nog om rysaren om Potta Långhaka – häxan som aldrig ville dö.

Bild

Senare på kvällen fick Kongero stående ovationer efter sin konsert på Grand, och kvällen fortsatte sedan med festivalens unga talanger – Kajsa Bolin, Joanna Häggblom, Olivia Bergdahl, och mig själv. Jag misstänker att publiken verkligen fick sig ett smakprov av hur brett begreppet ”muntligt berättande” är. Kvällen avslutades i början av natten med Krister Jonassons spökhistorier.

Ännu en dag i Ljungby. Berättandet är i full gång med berättarfrukosten på Hotell Terazza. En perfekt start på dagen.

Allt gott!

Viktor Ådahl, gästbloggare under Berättarfestivalen

1 kommentar

Under Att berätta

Ett svar till “Häxor och djävulska spelmän

  1. Spökhistorier vore mysigt att sitta och lyssna på :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s