Julklappstips IX

Vi avslutar vår serie julklappstips med romanen Montedidio av Erri de Luca. Monika Eriksson kallar den ”en underbar saga”.

Författaren är född och uppvuxen i Neapel på 1950-talet.

13 år är bokens huvudperson, som av sin far blivit satt i arbete i en snickarverkstad. Här växer han i styrka och förstånd under mäster Errico, den vänlige och kloke chefens ledning. Där finns också skomakaren Rafaniello, juden i vars puckel det växer ett par vingar. Dessutom är den lille mannen fylld av godhet och historier.

Hemma finns pojkens far som sörjer sin döende hustru, pojkens mor. I våningen under finns Maria och kärleken. Längst ner portvakten som utnyttjar Maria som betalning för hyran. I pojkens hand vilar oftast en bumerang, en gåva från hans far. Den dag när pojkens styrka i armen är fulländad ska bumerangen släppas fri.

Boken är på 115 glesa ganska storstilade sidor men tar ändå sin tid att läsa, då varje ord känns dyrbart. Det är en underbar saga mitt i en ibland grym verklighet. En berättelse som lämnat djupa avtryck i min själ.

Monika Eriksson

Montedidio är utgiven av 2011 Elisabeth Grate Förlag.  ISBN 978 91 864970 5 7

3 kommentarer

Under Litteratur

3 svar till “Julklappstips IX

  1. Tack för tipset, Monika. Vingarna som växer i skomakarens puckel och pojkens bumerang tolkar jag som ett utryck för växelverkan som finns mellan saga och verklighet. Sagan växer ur den torftiga verkligheten och verkligheten hämtar styrka ur sagans nejder.

  2. Monika Eriksson

    Tack Daniel, de här orden får mig att försvinna in i tankar om sagans härkomst. Jag tror Du har rätt i att sagan växer ur den torftiga verkligheten, men fröet? Vem sådde det? Den här kommentaren kommer jag att fundera kring länge. God Jul och tack för alla Dina underbara sagor, som Du delat med Dig av på bloggen

  3. Gunilla

    Åh denna bok har jag oxå läst o tyckt mycket om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s