Julklappstips IV

Jeanna Oterdahl, född 1879, kväkare, lärarinna och flitig författare. Helga Wilhelmina, är en av hennes böcker som jag älskade som 11-åring. Men det är inte den jag ska skriva om utan ett nyförvärv som jag köpte för några veckor sedan på Tradera för 1 krona. Legender och sagor från 1931, titeln gjorde mig nyfiken, priset var tilltalande, så jag slog till.

I förordet skriver Oterdahl att boken är till för ”… vuxna människor, som ännu är barnsliga nog att vilja lyssna till sagor …”.

Här fann jag en älsklingssaga: ”En riddare red fram …”, den handlar om den fula, tröga, ointelligenta vallpigan som en dag möter en riddare i silverrustning, Han är så ofattbar skön att hon tror han är en ängel. Hon gömmer sitt fula ansikte i skam, men riddaren tilltalar henne som en vän. Till avsked ber han henne skicka honom en god tanke då och då.

Efter det mötet börjar glädjen spira i vallpigan och snart ser hon också det vackra i naturen. Hon börja tala till det levande i skogen och hennes skrovliga röst mjuknar. Som Du säkert förstår växer pigan upp till en klok, vacker kvinna, som lever lycklig i skogen, besökt av omvärldens människor som söker tröst och råd hos henne. Riddaren ser hon aldrig mer, men hennes goda tankar flyger som fåglar till det Heliga Landet och ger honom mod och tröst.

17 sagor finns det i boken och att Jeanna Oterdahl är starkt troende märks tydligt i dem alla. Om berättelserna är gamla legender, som Oterdahl berättat på sitt sätt, vet jag inte, men i en del sagor känns kärnan riktigt gammal. Jag tycker om dem och kommer att berätta flera av dem. För mig var det en dyrbar sagoskatt jag fick i denna fläckiga, slitna bok för 1 krona.

Monika Eriksson

Lämna en kommentar

Under Litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s