Att återberätta
När barn och unga får träna på att återberätta folksagor och sägner poängterar jag ofta följande saker:
Du kan aldrig göra fel
Gör historien till din egen
Försök minnas bilder, inte orden
Rita är bättre än att skriva
Om barn gör minnesanteckningar för att lära sig berättelsen, lockas de gärna till att försöka minnas de ord de skrivit. Det är jättesvårt och många riskerar att misslyckas. Bästa sättet för barn att lära in en berättelse är istället att rita den. Man kan rita och måla sagan på många sätt. Nedan beskrivs två :
Rita sagan själv
Barnen får ett papper där skall de rita sin berättelse. de delar in papperet i fyra till sex rutor.
Jag ber dem börja att rita sagans inledning för att sedan gå direkt till sista rutan och slutet.
Först därefter gör de i kronologisk ordning övriga händelser i sagan. Jag uppmanar dem att berätta för sin bordsgranne samtidigt som de skapar. När sagan är färdig ritad får man berätta den för en eller två kompisar , först med teckningarna framför sig och så småningom utan papperet.
Rita sagan tillsammans
Jag berättar en saga. Barnen får sedan välja att rita en händelse ur berättelsen. När alla är klara hjälps vi åt med att lägga ut teckningarna på golvet, i den ordning som de kommer i sagan. Barnen ställer sig sedan vid sin teckning och berättar i tur och ordning vad som händer på deras bild med egna ord, det får gärna hända mer än vad det gjorde när jag berättade. Om vi kommer fram till att några viktiga händelser saknas, får den som vill rita och berätta även den händelsen. Vi håller på några gånger tills vi är nöjda och tycker att vi tillsammans gjort sagan med egna ord.
Mikael Thomasson