Brudföljena som möttes vid Resteröds kyrka

Byn Brattefors, som jag bor i, ligger ca en halvmil söder om Ljungskile och Ljungs församling har fem kyrkor varav den äldsta är Resteröds kyrka en bit norr om tätorten.

Resteröds kyrka är en mycket populär bröllopskyrka och brudpar från när och fjärran reser hit för att viga sig i den. Så har det alltid varit visar en gammal historia nedtecknad 1746  av Johan Oedman i sin ”Bahus-Lans Beskrifning”. Så här säger sägnen:

Två brudföljen var på väg till Restiröds kyrka. De möttes på kyrkbacken, men inget av följena ville vika för det andra varför ett rått slagsmål uppstod. Det gick inte bättre än att folk slog ihjäl varandra så till den milda grad att bara brudgummen på den ena sidan och bruden på den andra klarade sig. Dessa beslöt dock att äkta varandra och lät sig strax vigas.

Kyrkan är sevärd och berättar genom sitt utseende och sin fina interiör om en lång historia. Flera saker vittnar idag om kyrkans medeltida ursprung. Den uppfördes under 1100-talet och är en av få medeltida kyrkor där triumfbågen mellan långhus och kor har bevarats. 

Även dopfunten är medeltida, från 1100-talet. Originalet finns på Göteborgs stadsmuseum, men i kyrkan står en väl utförd kopia av den rikt dekorerade gamla funten, med drakar och flätmönster på det fyrkantiga karet. Dekorationerna på funtens sidor för oss tillbaka till den tidiga medeltidens bildvärld och personligen tycker jag att det är mycket intressant att hitta drakar på ett dopfunt i en kyrka i dag.

Kerstin Thuresson

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s