Berättelser vid Hällen

På tal om fornminnen så planerar Berättarnät Väst i samarbete med Berättargruppen 3:e Vingen och Lysekils kommun att starta ett projekt med berättartillfällen vid hällristningar. Vi har fokuserat på den så kallade Skomakarhällen vid Backa mellan Brastad och Brodalen strax öster om Lysekil.

Hällen har fått sitt namn efter den 150 cm långa mansfigur med yxa i handen som dominerar hällen. Lokalbefolkningen har sett likheter mellan ristningens yxa och en skomakarhammare och därför kallat honom för Skomakaren.

Hällen är unik på många sätt, dels är motiven ovanliga och dels är de ovanligt tätt huggna, man har dessutom gjort nya motiv över de gamla, t.ex. har Skomakaren huggits rakt över ett skepp som ser ut att segla rätt in i hans mage. Ett ovanligt motiv på hällristningar är fåglar, men här finns 10 st. Även vagnar är ovanliga och på skomakarhällen finns det två stycken och de är dessutom är olika varandra. Det finns tre forntida plogar och skeppen på hällen är helt unika med ”öron” på stävarna.
Det går inte att åldersbestämma hällen med hjälp av landhöjningen då den redan under bronsåldern låg 25 meter över havet, men man tror att de äldsta figurerna är huggna ca 1700 f Kr och att man sedan huggit in nya under 1000-2000 år. Skomakarhällen ligger längs en gammal byväg och det finns flera hällristningar längs vägen.

Under sommaren har kommunen byggt en ramp vid hällen så nu finns det både sitt-och ståplatser samt ett par platser för berättare och eldfat.

Berättelser vid Hällen beräknas starta under våren – sommaren 2012.

Kerstin Thuresson

2 kommentarer

Under Att berätta

2 svar till “Berättelser vid Hällen

  1. Gunilla H-A

    En fantastisk plats som jag haft glädjen att besöka tillsammans med Annika Rockström. Bilderna triggar verkligen fantasin och förtjänar all uppmärksamhet de kan få!
    Lycka till med ert projekt!

  2. Visst lockar ristningar till diktning. Bengt af Klintbergs 20 år gamla bok ”Sagan om Rane” är värd att plockas fram. Det är en fri fantasi utifrån ristningar på berghällen i Vitlycke i Tanum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s