Om konsten att bli en berättare

Det är lördag kväll och jag har just anlänt till anrika Masesgården vid Siljansnäs nära Leksand för att leda en veckolång berättarkurs. Förra gången jag hade en kurs här var i mitten på december och det var bitande kallt och vidunderligt vackert med gnistrande snö vid Siljans frysta stränder. Nu är det sensommar eller kanske till och med tidig höst och landskapet har en annan skepnad

När det gäller berättarkurser tycker jag att bästa sättet att lära sig den urgamla muntliga berättarkonsten är att gå i tre steg:

1) Lyssna, lyssna på andra berättare, lyssna på berättare av olika slag som berättar olika sorters berättare, lyssna  lyssna och åter lyssna. Åk på de nordiska berättarfestivalerna och lyssna.

2)   Gå berättarkurser, gå på de kurser som erbjuds i samband med berättarfestivalen i Ljungby, gå på de kurser som många enskilda berättare har och flera av de olika berättarnätverken anordnar, gå den distanskurs som Sagomuseet har i samarbete med högskolan på Gotland. Plocka godbitarna ur kurserna och bygg din egen modell om hur du vill vara som berättare

3) Läs  och studera berättelser, sägner, sagor, myter, legender, skrönor, noveller och historiska berättelser. Fundera på karaktärer och beskrivningar av miljöer, samtal och händelser. Glöm inte att skala av, skala av, skala av när du går från text till muntlig berättelse.

Kerstin Thuresson

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s