Trollring

I går skrev jag om vårdbundna träd. Det hände också att man skiljde av den naturligt bildade öppningen från trädet och tog den med hem. En klok kunde ha ett sådan smöjträ i sin ägo.

Det här smöjträet har dateringen 1679. Om det är så gammalt vågar jag inte gå i god för. Men det är så stort att ett litet barn kan dras igenom. Om öppningen var för liten kunde man nöja sig med att dra igenom barnets kläder.

Trollringen är från Hälsingland och är troligtvis från 1700-talet. Ett sådan här trädknut med hål i, som kunde se lite olika ut, kallades också för häftträ, eftersom den använde för att bota förstoppning (häfta) eller stämträ, för botning av urinstämma.

Man hällde brännvin genom hålet och gav sedan den sjuke att drick, som då skulle bli frisk. Om kreatur hade fått urinstämma hällde man pink genom  hålet och gav det sjuka djuret. Det sägs att man också kunde använda samma metod för människor.

Per Gustavsson

1 kommentar

Under Folktro och traditioner

Ett svar till “Trollring

  1. Ping: Sagomuseet bloggar | Berättarnätet Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s