En sommarkväll i skogen

Barnö är en liten bergsknallen långt ute på Slagerköpamyren i Göteryds socken i Småland. Barnö är en av våra nya sägenplatser i Sagobygden och den nås med hjälp av gps.

Häromkvällen berättade jag på Barnö och folksångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson sjöng vallvisor. Så här såg det ut när vi gick ut till denna sägenomspunna plats där bara ett fåtal av kvällens 50 besökare tidigare hade varit.

Jag berättade naturligtvis om hur Barnö fått sitt namn.

I södra delen av Göteryds socken ligger byarna Slagersköp och Burhult. Bönderna i Slagersköp hade en flicka och bönderna i Burhult hade en pojke, som vallade kreaturen i skogen. Ungdomarna träffade varandra i skogen och fick ett barn tillsammans. Det var ett svårt brott och en stor synd, eftersom de var unga och inte var gifta. De höll barnet hemligt och gömde det vid en stor sten på en liten backig ö i den här mossen.
Dit smög flickan för att amma sitt barn. Om pojken var där ensam tutade han i ett horn för att kalla på modern. Hon svarade då:
– Mjölka koen och slå i skoen!
Till slut upptäckte folk i bygden vad som hade hänt. Men eftersom vallflickan och vallpojken hade skött om det lilla barnet så väl benådade kungen dem och gav dem också en belöning i pengar.
Den lilla ön med den stora stenen i Slagersköpamyren har efter händelsen fått namnet Barnö.

En gemytlig kväll och nu vet många fler bosatta i trakten var Barnö ligger, vilket innebär att berättelserna lever vidare. Göteryds hembygdsförening, som var medarrangör för kvällen, hade som alltid gjort ett gediget jobb för att sprida kännedom om evenemanget.

Per Gustavsson

foto: Per Gustavsson och Elisabeth Johansson

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner, Sagomuseets verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s