Insändare i Smålänningen 14 april

För er som inte har tillgång till Smålänningen publicerar jag här min insändare i Smålänningen den 14 april. Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte återge artikeln i Smålänningen som föranledde denna insändare. Artikeln handlade om kommunens bidrag till Sagomuseet och fokuserade på att villkoret för bidrag är att Sagomuseets marknadsför Ljungby kommun och att vi borde bli bättre på detta, och inte bara göra det under en vecka i samband med  berättarfestivalen. Hoppas att det ändå går att förstå sammanhanget.

Under rubriken ”Miljonbidrag till kulturen skall marknadsföra Ljungby” skriver Smålänningen måndag 11 april om Ljungby kommuns bidrag till Ljungbergmuseet och Berättarnätet Kronoberg.

Vi har uppfattat att det viktigaste skälet till bidraget är att vi bedriver en bra verksamhet till gagn för kommunens invånare. Gång på gång visar utredningar om kulturens roll i samhället att ett väl utvecklat kulturliv ökar livskvalitén, stärker kommunens attraktionskraft och även är betydelsefull för ekonomin.

Sverige har nyligen ratificerat UNESCOS:s deklaration om det immateriella kulturarvet. Utan att överdriva vågar vi påstå att Berättarnätets verksamhet med Sagobygden, Sagomuseet och Ljungby berättarfestival är det mest ambitiösa försöket i Sverige att lyfta fram det immateriella kulturarv som våra sagor, sägner och andra berättelser utgör. Den här mycket omfattande verksamheten har fått stor uppmärksamhet och otaliga är de kommuner och grupper som besökt Ljungby för att lära sig av vårt sätt att arbeta. Flera av våra berättare har berättarföreställningar och kurser över hela landet och då lyfter de alltid fram den verksamhet som Sagomuseet bedriver i Ljungby. Det är just så vi kan bidra till att öka kommunens renommé, både nationellt och internationellt.

Kulturnämndens ordförande Anders Bondesson vet mycket väl att våra marknadsföringsinsatser inte begränsas till en vecka kring Ljungby berättarfestival. I flera år har vi tillställt Kultur- och fritidsnämnden vår omfattande verksamhetsberättelse och ekonomiska redovisning. Under alla sommarmånader har vi en omfattande programverksamhet i Sagobygden. Den pedagogiska verksamhet fungerar året runt och våra berättarverkstäder är mycket efterfrågade. Högskolekursen i muntligt berättande på Högskolecentrum Garvaren är unik i Sverige och samlar studenter från hela landet.

Just nu bedriver vi ett omfattande utvecklingsarbete där vi tar ny teknik i anspråk för att än bättre lyfta fram Sagobygden och Sagomuseet. Snart kan den intresserade lyssna på berättelser i mobilen, söka sägenskatter med gps och själv bidra med berättelser till berättarskatten på vår hemsida.

Under rubriken ”Museipedagogik för alla” samarbetar vi med handikappomsorgen och särskolan i Ljungby för att göra vår verksamhet än bättre. Här utbyter vi också erfarenheter med museer på Österlen.

Just detta att ständigt utveckla verksamheten och hela tiden söka kontakt med samarbetspartners över hela landet är den bästa marknadsföringen. Det skapar en nyfikenhet på vår verksamhet och också på Ljungby kommun, som ekonomiskt stödjer verksamheten.

Per Gustavsson
ordförande
Berättarnätet Kronoberg

4 kommentarer

Under Sagomuseets verksamhet

4 svar till “Insändare i Smålänningen 14 april

 1. mikael thomasson

  bra jobbat

 2. Framförallt är det bra jobbat av anställda på Sagomuseet och ideella krafter i föreningen. Ibland kan det vara befogat att ägna sig åt självberöm och jag måste få säga att det är ganska fantastiskt att en liten ort som Ljungby har en verksamhet av Sagomuseets kaliber. Det är inte bara det att det är ett museum, utan enligt våra besökare är det ett ovanligt vackert och fascinerande museum. Det är inte bara det att vi har berättare knutna till museet, utan det är ovanligt bra berättare med personlig utstrålning och en makalös förmåga att få kontakt med lyssnarna, vare sig det är 2-åringar, tonåringar eller 77-åringar. Vi ger ut viktiga böcker som annars aldrig hade kommit ut………………

 3. Lena Pettersson

  Visst är det en fantastisk verksamhet som bedrivs på Sagomuseet och i Berättarnätet Kronoberg. Det finns all anledning att vara riktigt stolt! Men vad jag under hela min tid som engagerad i Berättarnätet inte förstått är varför vi berättar så lite om den, eller med andra ord marknadsför den så lite. Hade jag varit politiker hade jag tänkt exakt likadant som Anders Bondesson och ställt samma krav.
  Jag tycker nog att anställda och ideella i föreningen förtjänar ett mer genomtänkt och tydligare marknadsföringsarbete för att lyfta fram allt gott arbete.

  Lena

 4. Visst Lena kan marknadsföringsarbetet bli bättre. Men det jag kritiserade i Smålänningens artikel var utgångspunkten att vi får bidrag för att marknadsföra Ljungby. En kommunal kulturpolitik måste bygga på en levande diskussion om konstens och kulturens roll i samhället. Dessutom kritiserade jag Anders Bondessons uttalande att vi inte kan inskränka oss till att marknadsföra oss en vecka i samband med berättarfestivalen. Ett sådant uttalande bygger på okunnighet.
  Vi har sedan länge bestämt att se över vår marknadsföring. Nu jobbar vi med en bättre hemsida, mer uppdaterad och mer intressant för besökare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s