Julklapp till berättare och lyssnare 14

Olaus Magnus: Historia om de nordiska folken. 1555. Har utkommit i flera nyutgåvor som är lätt att hitta i antikvariat.

Jag har funderat på hur jag ska avsluta Sagomuseets tips på härlig julläsning. Kanske med en riktigt bra bok om konsten att berätta? Med den 815-sidiga romanen fylld av berättelser, som ännu ligger oläst och väntar på sin tid? Eller en förbisedd hembygsbok, sammanställda av lika kunniga som entusiastiska hembygskämpar?

Nej, det får bli en påminnelse om Olaus Magnus Historia om de nordiska folken. Detta 500-åriga storverk som ständigt bjuder på läsupplevelser,  vetande och aktuella kommentarer. Hör här:

Så öfverväldigande  äro i de nordliga landsändarna massorna af is och snö, så hemska oväder rasa, och så ogenomtrrängligt töcken råder, att de vägfarande ej kunna ens på nära håll igenkänna eller väja för den mötande, vare sig det är en vän eller ovän. Detta förhållande förorsakar allehanda svårigheter, därigenom att man på bägge sidor af vägen har antingen höga branter eller upptornade massor af snö, så att de som bära packning knappast hafva utrymme att komma fram, de må vända sig till höger eller vänster…. Ja, det förekommer ock att träden själfva, brutna af snöns tyngd, störta omkull och lägga sig såsom ett galler tvärsöfver vägen, som därigenom göres fullkomligt ofarbar, så att man endast med yxan i hand kan bana sig väg, något som jag kan intyga mångfaldiga gånger hafva händt mit och mitt sällskap.


Vinterlandskap 22 december kl 7.

Sagomuseet önskar alla en njutningsfull vinter.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s