Regnbåge över Bortbytabacken

Det här är Bortbytabacken i Hallaryd, en av de nya Sägenplatserna i Sagobygden. Det sägs att där regnbågen slutar ska det finnas en skatt. Vi har gömt en skatt, en geocache, på Bortbytabacken. Skatten är berättelsen om vad som sägs ha hänt just här en gång för länge sedan.

En dag på hösten arbetade en kvinna i sitt grönsaksland som låg här vid backen. Hon hade sitt lilla barn med sig. Barnet låg i en korg, som modern hängde upp i ett träd. När det var dags att äta gick modern hem, men lät barnet som sov vara kvar i korgen. När hon kom tillbaka efter en liten stund kände hon inte igen barnet. Trollen hade varit framme och tagit barnet och lagt dit en trollunge, en bortbyting, istället. Vad skulle hon ta sig till?

Slutet av sägnen finns i skattgömman.Men än får du ge dig lite tills tåls. Det dröjer en lite tid innan vi publicerar alla nödvändiga uppgifter på www.geocaching.com. Men under tiden kan du titta på den hemsidan och registrera dig som användare.

Och njuta av Steve Anderssons fotografi, som jag gärna vill visa er redan nu.

Per Gustavsson

 

Lämna en kommentar

Under Sagomuseets verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s