Sagnsymfoni

I lördags hade jag en spännande upplevelse i Ribe. Jag fick äran att inviga Sagnsymfonin. Det är ett stort ljudinstallationsprojekt där den muntliga berättelsen står i centrum. Under en längre tid har konstnärerna Hans Sydow, Anne Eltard, Gerd Laugesen och Ketil Teisen mött människor i Vadehavsområdet och samlat in berättelser.  De presenterar nu sitt arbete på en gammal gård mitt i centrala Ribe, Quedens Gaard. I källare, pigkammare, kök och trädgårdsrum kan besökarna lyssna till text- och ljudkompositioner, musik och berättelser som tillsammans lyfter fram levnadsöden.

Det är annorlunda, det är stimulerande och själv börjar jag fundera på hur ljud och muntliga berättelser kan förstärka besökares upplevelse av sägenomspunna platser.

Utgångspunkten har inte bara varit att människor bär på unika upplevelser som är värda att förmedlas i berättarform utan också att landskapet gömmer berättelser, så därför kan den intresserade lyssnaren besöka fyra ljudposter i Vadehavsregionen.

Nyfiken, gå då in på http://www.dr.dk/Regioner/Syd/Tema/vadehavsfestival, där kan du läsa mer om projektet och framförallt lyssna på verken och se filmer.

Per Gustavsson

foto: Esbjerg Kulturskole

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s