Sägenresa genom Sverige 8

Hembygdsforskaren Börje Fransson, Alvesta

För över 10 år sedan visade Börje Fransson mig Flickebacken i Slätthögs socken. Tillsammans med bybor hade han forskat om byarna Vångnäs och Skog och då hade en av byborna, Sven Erik Nilsson, upptecknat en hemsk och tragisk berättelse om just denna plats. Jag återgav berättelsen i Sagomuseets sägenhäfte om Alvesta. Men när jag häromdagen skulle besöka platsen på nytt, hittade jag inte, trots att jag ganska exakt visste var den låg. Jag fick ta hjälp av Börje igen.

Det är just för att underlätta för intresserade att hitta till spännande platser i Sagobygden som Sagomuseet nu arbetar med en ny hemsida. Här ska finnas bra vägbeskrivningar och gps-koordinater för att undvika att besökare blir besvikna när de inte hittar fram. Sagomuseets nya webplats med en massa spännade nyheter blir klar våren 2011.  I väntan på denna går veckans sägenresa till just Flickebacken (N 57°04’10.3” / E 014°31’03.9”)

Flickebacken
I mitten av 1300-talet härjade digerdöden i Sverige. Den stora pesten spred skräck och fasa och i en del byar överlevde inte en enda människa. I trakten kring sjön Fiolen i Moheda socken frågade folk en klok gubbe vad de skulle göra.

– Smittan och sjukdomen stannar först om ni tar och gräver ner två barn levande, sa han.

I kanten av en mosse mellan byarna Vågsnäs och Broaskog grävde några karlar en grav. Sen lockade de ner två små flickor i graven genom att lova de hungriga barnen varsin smörgås. Men när karlarna började kasta ner jord började flickorna gråta.

– Varför kastar ni grus på våra smörgåsar, sa de.

Men det brydde sig karlarna inte om, utan de fyllde igen graven.  Men sen kom aldrig pesten till bygden.

Platsen där flickorna begravdes levande bildar en lite kulle och kallas för Flickebacken.

Per Gustavsson

foto: Steve Anderson

1 kommentar

Under Folktro och traditioner

Ett svar till “Sägenresa genom Sverige 8

  1. Hemsk historia. Jag gillar den verkligen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s