Sägenresa genom Sverige 7

Jättekäringen som skapade en ås i Kristdala socken

På lördag är det pelargondag i Bråbygden (http://www.alltsomsker.nu/evenemang/evenemang11280.aspx). Då ska jag berätta lokala sägner och om blommor och träd. Därför går sägenresan i dag just till denna vackra del av Småland.

Det var en jättekäring som bodde i Döderhultsvik, där Oskarshamn nu ligger. En dag behövde hon grus och sand. Inte vet jag vad hon skulle ha det till, men kanske hade kommunen bestämt att man måste sanda sina egna trottoarer för att slippa betala skadestånd om någon halkade på vintern och bröt benet.

Nu drog jättekäring norrut och västerut och kom till Kristdala socken. Hon tog några nävar med grus och fyllde en säck, som hon slängde upp över axeln. Så gick hon hemåt igen. Men hur det nu kom sig gick det hål på säcken och grus och sand rann ut. Men jättekäringen märkte inte något.

Väl hemma igen upptäckte hon att säcken var tom, sånär som på en stor sten. Hon blev så förgrymmad att hon tog stenen och kastade den allt vad hon kunde ut i havet. Där ligger stenen kvar än och vi kallar den Blå jungfrun.

Grus och sand som rann ut skapade en långsträckt ås. Färdas du från Kristdala till Oskarshamn åker du delvis på den. Hålen som bildades när jättekäringen tog gruset fylldes snart med vatten och blev till sjöarna norr om Kristdala.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Folktro och traditioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s