Nu kommer dom!!

Det är ingen hemlighet att i berättarrörelsen är medelåldern hög.  Många aktiva har börjat berätta för publik först i 40-års åldern.  Flera av eldsjälarna är snart  i pensionärer. Det är självklart inget fel i detta, men vi behöver samtidigt påfyllning av unga människor.  De senaste åren så har också detta skett. Fabula  Storytelling har gjort ett jättejobb med  Ung berättarscen. Massor av ungdomar har inom detta projekt fått utveckla sitt berättande och givits möjligheten att få stå på en scen. Några av dem besökte Ljungby Berättarfestival 2009. Det var verkligen en upplevelse att se och höra alla dessa ungdomar, fulla av entusiasm.

Även på Sagomuseet försöker vi dra vårt strå till stacken på olika sätt. Bland annat har vi haft berättarverkstäder på de flesta skolor i Ljungbytrakten. Framförallt tonåringar har deltagit. Några av dem har valt att berätta även på sin fritid. En liten grupp av unga berättare har bildats på Sagomuseet.  Den består av tjejer och killar i åldern 15-20 år. Unga människor som älskar att berätta och som börjat ha egna föreställningar. Det har verkligen varit en härlig upplevelse att få följa dessa unga i deras utveckling.   De växer i sitt berättande i takt som får mig att tänka på formel 1. Från ha varit vilsna själar på en scen, fångar de nu sin publik med en närvaro som gör åtminstone mig avundsjuk.

Ljungby Berättarfestival 20010 kommer att ge plats åt denna nya generation berättare. Kom dit och se dom växa.

Mikael Thomasson

1 kommentar

Under Att berätta, Pedagogik, Sagomuseets verksamhet

Ett svar till “Nu kommer dom!!

  1. Sven Hansson

    Vad det glädjer ett gammalt berättarhjärta! Jag hoppas få komma till Ljungby och höra dem.
    Sven Hansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s