Sagomuseet på Lajv!

Som de flesta vet  har det varit sportlov och aktiviteterna har varit i full gång för alla barn och ungdomar. Inför lovet planerade vi på Sagomuseet ett Lajv för barn.  Detta gjorde vi tillsammans med rollspelsföreningen,  DIS.  Vi på museet hade bara hört talas om Lajv lite lätt och hade egentligen ingen direkt uppfattning om hur det går till. Efter många möten med DIS, där vi fick förklarat för oss hur ett Lajv funkar,  skämdes vi nästan för att vi inte fått full kontroll på fenomenet  (i alla fall jag).

Dagen kom då äventyret skulle få sin början.  Vi stod och frös med full mundering av varma kläder och undrade hur vi skulle överleva dagen utan att få kallbrand i både händer och fötter. Men när vi träffade de erfarna lajvarna fick vi genast på oss medeltida kläder och jag märkte hur varmt det faktiskt är med ullklänning i nästan en meter snö.

Lajvet tog nu sin början och barnen kom för att få sina roller som magiker eller äventyrare. De satte sig sedan för att lyssna på oss berättare om landet Falhem och dess hemska historia.  Barnen fick därefter olika uppdrag  och gick in i Falhem för att rädda landet mot den onde härskaren Nedon.

Vi berättare var alldeles för fega för att gå in i Falhem utan kollade istället på avstånd . När vi stod där och såg lajvet pågå insåg man hur häftigt det är för både barnen och de som agerar. Att leva sig in i och verkligen bli sin roll, är en konst jag inte kan.  Jag fick nöja mig med att stå bredvid och beundra.

Dagen slutade med snöiga och glada barn och lajvare hade en liten segerfest med cider i bägare. Efter denna otroliga dag tror jag att vi som var med från Sagomuseet har blivit frälsta på Lajv. Jag ska i alla fall ge mig ut snart och uppleva denna magiska värld med ett eget svärd och karaktär. Tack alla ni från DIS och alla andra från lajvet ”Toner av trolldom”.

Emmy Axelsson

På biden ser du Tommy. En av Sagomuseets unga berättare och Lajvare

Vill du veta mer om Lajv?

Gå in på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Levande_rollspel

1 kommentar

Under Att berätta, Sagomuseets verksamhet

Ett svar till “Sagomuseet på Lajv!

 1. Ja, det var verkligen helt underbart roligt! Jag var ju med inne på området och fick se barnens kreativitet och inlevelseförmåga. En fantastisk upplevelse även för oss vana lajvare.
  Jag skulle vilja tipsa om en bättre länk för er som är intresserade av lajv: http://www.lajvsverige.se/index.php?categoryid=72
  På denna sida finns förutom en omfattande beskrivning av lajv, även ett forum där man kan ställa frågor till hela lajvsverige och läsa hur mycket man vill om allt möjligt som har med lajv att göra.
  Vi i DIS rollspelsförening kommer snart dra igång regelbundna träffar en gång i veckan där vi pysslar, syr, provar recept på medeltidsbröd eller gör annat lajvrelaterat. Vi är dessutom mycket taggade inför det lajv vi kommer att arrangera v.14! (ett öppet arrangemang där alla kan deltaga, ny som erfaren)
  Kika in på vårt forum för mer information: (http://www.dis.forum24.se)
  Och framför allt: Tack för det fina samarbetet, det hoppas vi att det blir mer av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s