Fiskarens dröm

Det var en gång en fiskare som bodde i ett litet hus vid havet. Han steg tidigt upp varje morgon och rodde ut i sin båt, för att dra upp de nät han hade lagt ut kvällen innan.  Fisken sålde han på marknaden i stan och fick pengar som han köpte smör, mjölk och bröd till sin lilla familj.

En vacker och solig sommardag när arbetet var klart för dagen rodde han ut på havet. Han kastade i ankaret nära stranden och la sig ner i båten och njöt av stillheten och tystnaden. Båten guppade lätt på de små vågorna och den ljumma vinden svalkade honom. Han kände sig glad och lycklig.

– Hallå där, hörde han någon ropa och väcktes ur sina dagdrömmar.

När han tittade upp fick han se en fint klädd man stå vid stranden, Han bar en dyrbar kostym.

– Varför ligger du där och latar dig mitt på blanka dan? frågade främlingen. Varför fiskar du inte?

– Jag är klar med mitt arbete för dagen, förklarade fiskaren. Jag har sålt morgonens fisk på marknaden och nu ligger jag här och vilar och njuter av det fina vädret.

– Men varför ror du inte längre ut på havet och fångar mer fisk? frågade mannen.

– Varför ska jag göra det? undrade fiskaren.

– Du är en riktig dumbom! Du kan ju sälja mer fisk och tjäna mer pengar. Efter ett tag kan du köpa en större båt och ta dig längre ut på havet där det är lättare att få riktigt stora fångster. Och när du har sålt all den fisken, kan du köpa en än större båt och anställa folk som hjälper dig i ditt fiske.

– Varför ska jag det?

– Men då kommer du att tjäna mer pengar än du någonsin kan drömma om.

– Varför ska jag det?

– Du kan anställa så många fiskare du bara vill,  så att du slipper arbeta själv. Då kan du lata dig hela dagarna. När helst som du får lust kan du ro ut på havet i din lilla roddbåt. Tänk dig själv, en varm och solig sommardag kan du ligga i båten och bara lata dig, njuta av värmen och känna hur bra du har det.

 En så kallad visdomshistoria vars ursprung är okänt och som jag hittat i Margaret Silf: One Hundred Wisdom Stories From Around the World. Ny uppl Oxford 2011.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s