Renovering på museet pågår

5782713695_f10fa095d8_z

Så sitter han äntligen här på Sagomuseet i Ljungby.

–      Vem då, undrar ni förstås…

Jan Pol (Jerzy Przybyl), konstnären. Han kom med fru och en dotter från Polen 1981. Slog ner sin bopåle i Sverige, närmare bestämt i Västervik. Utställningar med Jans alster har synts på många ställen i världen. Han är ett verkligt snille på träsnideri och ger sig även i kast med att forma betong till olika häftiga troll.

När Sagomuseet var klart behövdes en port som gästerna kunde gå igenom. Mästaren Jan Pol fick uppdraget.

För tretton år sedan dekorerade Jan vår port med två stycken tavlor i träsnideri. Han formade även två skator som hälsar besökarna välkomna. Inne i museets trädgård formade han i betong tre troll.

Nu behöver porten verkligen restaureras och vi har plockat in de två skatorna samt de två fint utmejslade träskulpturtavlorna med troll, vättar, jättar, lindorm och annat otyg. Tidens tand har gjort att all färg nästan har försvunnit.

Jan har nu suttit på en pinnstol i ett av rummen på museet, tittat in i tavlorna funderat, skrapat och målat. Vilken skillnad!  Nästa gång du besöker Sagomuseet går då in genom porten och tänk på mannen Jan Pol som skapat dessa  många  milda, goa, ömsinta, elaka, stridiga varelser med sin hand.

Var ska du åka på din semester? Jag ska i alla fall åka till Gamleby. Där finns ett berg som heter Garpendansberget.

Jan har varit här på berget och skulpterat 80 varelser, troll, vättar, skogsrå, prinsessor.  Jag är helt säker på att detta kommer bli en fin semesterdag för mig och min familj.

Siw Svensson

2 kommentarer

Under Att berätta

2 svar till “Renovering på museet pågår

  1. ingrid sträng

    Går det att få lite närmare beskrivning hur man hittar till berget i Gamleby ?

    • Siw

      Hej Ingrid! Berget ligger i Gamleby och Gamlebyviken i Västerviks kommun. I berget bor jätten Garpe och han har ställt till med en riktig fest. Här kan man uppleva alla de 80 figurerna som Jan Pol skapat. Han berättade att arbetet tog honom ca 2 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s