Berättarcafé i Växjö

Växjö berättarkafé  A4 jan

Ljungby är Sveriges berättarhuvudstad, men varför händer ingenting på berättarfronten i länets huvudstad Växjö? Det ville vi – Meg Nömgård, Lena Pettersson och jag som alla är aktiva i Berättarnätet Kronoberg – göra något åt. IOGT/NTO:s Café Fontaine blev Växjös nya berättarscen. Kommunens kulturförvaltning ställde upp med bidrag och även Föreningen Liv i Sverige ville vara med på ett hörn. Lasse Kårehed från IOGT/NTO hjälper oss med mikrofoner och headset.

Nu har vi haft fem berättarkvällar  under 2013 och publikantalet har varierat från femton till trettio. Konceptet är kopierat från mina stockholmska erfarenheter med en programledare och med öppen scen. Den som vill berätta anmäler sig på plats. Historierna får vara högst tio minuter långa. Vi hade hoppats få höra nya berättare, men så har det inte riktigt blivit. Det har mest varit vi ur arrangörsgruppen plus någon till inom Berättarnätet Kronoberg som framträtt. Ibland har långväga gästberättare dykt, till exempel Christina Strömwall från Skåne. Flera stockholmsberättare verkar också sugna att få komma.

Vi tar inget inträde, men skickar runt en hatt som gett några hundralappar extra varje kväll.

Nästa år fortsätter vi förstås och då hoppas vi att fler lyssnare och fler berättare kommer. Det är ett utmärkt tillfälle att prova sina nya historier i en välvillig och avspänd miljö . Dessutom är det väldigt gott fika på Café Fontaine.

Pelle Olsson

PS Nästa berättarkväll  i Växjö är 20 november.

1 kommentar

Under Sagomuseets verksamhet

Ett svar till “Berättarcafé i Växjö

  1. En kommentar från Helena Heyman, Lund: Roligt att läsa om hur berättarkaféet i Växjö växer fram. Pelle har ju stor vana från sin verksamhet i Stockholm. Jag läste och hade stor nytta av Pelles bok inför mitt startande av Berättarkaféerna på Stadsbiblioteket här i Lund.
    Nu efter en gång i månaden under fem terminer har kaféet äntligen blivit välkänt och välbesökt. Kaféet börjar kl 16, alltså ingen kvällsaktivitet. De flesta deltagarna är nyblivna pensionärer, men även en grupp unga studenter kommer ibland. Mellan 10 och 15 spontana berättarframträdanden har vi kunnat glädja oss åt vid de senaste tillfällena. I kaffepausen (biblioteket bjuder) diskuteras och kommenteras berättelserna och det blir många skratt.
    Jag har natutrligtvis utvecklats som berättare och ledare, men marknadsföringen är kanske det allra viktigaste har jag och bibliotekarien insett. Folk måste informeras och påminnes på alla tänkbara sätt. Tex med en personligt hållen inbjudan/påminnelse några dagar innen till e-postadresslistan med intresserade(som ständigt växer).
    Lycka till i fortsättningen med Växjökaféet Meg, Lena och Pelle! Är ni i Lund andra måndagen i månaden kl 16, kom och berätta!
    Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s