Borgen Vallen, Jens Grim och urusel skyltning av en spännande kulturarvsplats

IMG_1236

I går berättade jag i Tomelilla kulturhus och passade då på att besöka borgen Vallen, fem kilometer söder om Tomelilla. Det är inte så lätt att hitta dit eftersom skyltar saknas. Detta trots att det är Skånes största borganläggning och vallarna och kullarna är av imponerande storlek.

Dessutom är en fascinerande sägen knuten till borgen. Där härskade enligt sägnen Jens Grim på 1300-talet. Han kallades för Grymmer eftersom han plundrade och for våldsamt fram. En gång flådde han bytjuren i Löderup levande. Prästen i Löderup bannlyste borgherren. men Grims krigare högg huvudet av prästen.

Sverige har ratificerat UNESCOs konvention om det immateriella kulturarvet och jag finner det mycket underligt att Länsstyrelsen i Skåne inte har sett till att borgen Vallen skyltas ordentligt. Desto mer märkligt är det eftersom sägnen anknyter till flera materiella lämningar, förutom själva borgen. På Löderups kyrkogård växer den ek som grönskade ur den döde prästens käpp. I kyrkans vapenhus finns den gamla kyrkdörren med rejäla yxhugg. Söder om Löderup ligger Grimshög där tjuren begravdes.

Inte så konstigt att människorna jag mötte på Kulturhuset i Tomelilla inte kände till berättelsen om Jens Grim, trots att han sprängde sig själv i luften till slut och tummarna föll ner just i Tomelilla och gav platsen dess namn.

Hela sägnen kan du läsa i min bok Sägenresan (2006) och mer om själva borgen samt en kort sägenversion finns i Anders Ödmans utmärkta bok Borgar i Skåne (2002).

IMG_1230

2 kommentarer

Under Att berätta, Folktro och traditioner

2 svar till “Borgen Vallen, Jens Grim och urusel skyltning av en spännande kulturarvsplats

  1. Alltid lika intressant och roligt att läsa dina bloggar. Vad gäller Vallen har jag uppgifter som säger att den elake Grim slaktade alla Löderups fäkreatur och blev för detta bannlyst av prästen. Prästen letades upp inne i kyrkan och blev där haldshuggen av Grims mannnar. Som straff för detta oerhörda dåd lät drottning Margareta o hennes far Waldemar Atterdag bränna ner hela Grims borg,
    Vallen Vallen

  2. Jag håller helt med dig att det både är märkligt och dåligt att det inte är mer skyltat, jag håller helt med om att det just med tanke på att det finns så mycket mer som är knutet till Jens Grim och Vallen gör att det är både intressant och spännande. Jag är själv uppväxt i Valleberga, vilket ju säkert har någon koppling till Vallen det också, Jag har även hört att Benestad heter så därför att hans ena ben landade där när han sprängde sig och borgen i luften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s