Zombies

Zombies_by_IcedCoffee

När jag är ute och berättar för barn så händer det ofta att jag får förslag på berättarämnen. Det klart vanligaste är: ZOMBIES!! Jag har alltid vänligt med bestämt svarat ungefär så här:
”Jag kan inte några Zombies historier. Jag berättar bara material som vandrat från mun till mun. Zombies är ett modernt påhitt som kommer från Hollywood.”
Nu har jag läst på och inser att jag haft fel hela tiden. Zombies har inte skapats av Hollywood, visserligen har film och spelvärlden utvecklat denna figur, men ursprungligen är Zombien ett exempel på just sådan muntlig tradition som jag värnar om. Wikipedia skriver så här: ”Zombie (ordet är direkt hämtat från engelska) är i främst den karibiska versionen av voodoo en människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit, alternativt en död människa vars kropp återfått livet enbart i så måtto att den kan röra sig och eventuellt utföra en mästares order.”

Är det någon som kan mer om voodoo-kulturen i allmänhet och zombies i synnerhet? Då får du gärna skriva i kommentarfältet eller, ännu hellre, skriva en artikel. Skicka den till mig, så lägger jag in den på bloggen.
mikael.thomasson@sagobygden.se

1 kommentar

Under Att berätta

Ett svar till “Zombies

  1. Andreas Palmaer har skrivit och Peter Bergting illustrerat den lättlästa Zombieboken på Alfabeta, 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s