Ny Bok: Berätta om Grodan- Handbok för tematiskt arbete kring en saga…

berc3a4tta-om-grodan-omslag_1

Tin Carlesons är litteraturpedagog. I dagarna har hon gett ut en handbok för dig som vill arbeta med berättande och saga i förskolan. Boken utgår från det arbete som gjorts på föräldrakooperativet Lagnö barn, utanför Trosa.

Steg för steg får läsaren följa val av saga, planering, genomförande och utvärdering. Planeringen görs med hjälp av sagomindmap, där delmålen tydligt anges. Genomförandet är mycket konkret beskrivet och inte minst är reflektionerna av den dagliga verksamheten läsvärda. Allt är tydligt kopplat till läroplan och aktuell forskningslitteratur.

”Berätta om grodan” kommer inte med några revolutionerande nyheter, men den behövs verkligen idag. Resurserna på landets förskolor blir allt mindre. Det är svårt att hinna med annat än den grundläggande omsorgen. Mitt i detta höjs röster som kräver mer pedagogik och lärande. Tin Carleson visar att det trots allt går att arbeta med tema, sagor och berättande, samtidigt som man prioriterar kunskap och lärande. Låt dig påverkas av hennes idéer, använd verktygen eller se boken som inspiration till att hitta egna pedagogiska vägar.
Vad du än väljer så är jag övertygad om att den tid det tar att läsa ”Berätta om grodan” är väl investerade minuter.

För dig som inte arbetar i förskolan fyller boken en annan viktigt funktion. Den lyfter fram det sagoarbete som länge funnits bland små barn, men som inte riktigt fått plats i berättarrörelsen. Så du som är scenberättare; läs boken och du får inblick i förskolans underbara berättarmiljö.

1 kommentar

Under Litteratur, Pedagogik

Ett svar till “Ny Bok: Berätta om Grodan- Handbok för tematiskt arbete kring en saga…

  1. Ping: Berätta om grodan! | Trillevipp – böcker, berättande, bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s