Bröderna Grimm, Reuterdahl och Julläsning för barn

I januari skrev jag om att det i år är 200 år sedan Bröderna Grimm publicerade första delen av sin sagosamling Kinder- und Hausmärchen. Jag tycker att jubileumsåret har gått ganska spårlöst förbi, åtminstone i Sverige. Beror det på att folksagor har blivit läsning för barn. Som bekant värderas barnböcker lägre rent litterärt sätt än vuxnas. Det räcker att se på den bristfälliga bevakningen av nyutkommen barnlitteratur i tidningarna.

JulläsningI Sverige utkom många Grimmsagorna som små billiga folkböcker, riktade till vuxna. Den som först bearbetade en del av sagorna för svenska barn var Henrik Reuterdahl, som senare blev  ecklesiastikminister och ärkebiskop. 1837 och 1838 gav han ut de två böckerna Julläsning för barn. I förordet till första årgången skriver han att ”det äventyrliga giver… barnet något att undra på, något att glädja sig över…”.  Glädje, spänning blev här lika viktig som moral och fostran.

I den första samlingen hittar vi bland annat Hans och Greta, Fru Holle och Stadsmusikanterna från Bremen. I andra samlingen Den tappre skräddaren, Kung Trastnäbb, Törnrosa, De sju korparna och ytterligare åtta sagor.

I sina memoarer skriver Reuterdahl att hans Julläsning köptes och lästes mest av alla hans skrifter. Det säger något om barns längtan efter rolig läsning. Det behovet uppfyllde Bröderna Grimms sagor med råge. Jag är övertygad om att de också gör det idag. De flesta är fortfarande okända för både barn och vuxna.

Jag inspirerades till det här inlägget av Lena Kårelands artikel om Bröderna Grimm i Svenska Dagbladet 2 december. Det är en bra sammanfattning av deras liv och gärning och den tidigaste sagoutgivningen i Sverige, men också med tankar om hur synen på folksagor har skiftat under århundradena.

Per Gustavsson

2 kommentarer

Under Litteratur

2 svar till “Bröderna Grimm, Reuterdahl och Julläsning för barn

  1. Helt obemärkt har inte 200-årsjubilèet passert här i Lund kan jag berätta. Lunds stadsbibliotek har uppmärksammat jubiléet med sagoläsningar o föredrag. Ett föredrag handlade om hur kvinnosynen förändras i de sju olika upplagorna som Bröderna gav ut under 45 år. Intressant!
    Själv hade jag Tema ”Bröderna Grimm” vid mina 2 senaste berättarkaféer på biblioteket. Jag berättade om barnaskaran Grimm och om bröderna Jacob, Vilhelm o Ludwig(illustratör).
    Och jag berättade naturligtvis Grimmsagor, men även mindre kända sagovarianter med tema Hans o Greta, som Jättestugan med korvtak och Pannkakshuset upptecknat här i Skåne av Eva Wigfors.
    Om man går vilse i vår rika sagoskatt kan man slå upp i Valdemar Ljungmans bok ”Varifrån kommer sagan” – och få reda på ursprunget. Men det visste väl ni berättare redan!
    Mitt Berättarkafé på måndag 12 dec kommer att ha temat Lussenatten med berättelser från Pers utmärkta bok med julberättelser.

  2. Måndag 10 dec skall det naturligtvís vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s