Tulipomani

Så här års är det lätt att drabbas av tulpanmani. Men den ska inte förväxlas med den så kallade tulipomanin som drabbade Holland på 1600-talet. Den är nog så aktuell med tanke på finanskrisen i Europa med arbetslöshet och misär.

I 1600-talets Holland började odlare manipulera tulpanerna med hjälp av olika virus för att åstadkomma nya sensationella färgkombinationer. En riktigt ovanlig tulpanlök kunde kosta enorma summor. Handlare och spekulanter köpte på sig stora lager i hopp om stigande priser. Och visst steg priserna. Till att börja med. Sedan kom kraschen, tulpankraschen. Hollands hela ekonomi kom i kris.

Per Gustavsson

Sant eller sägen? Tulpanspekulationen var nog inte hela orsaken. Kanske en liten del i en krisande ekonomi. Läs mer här.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s