Julklappstips till berättare och lyssnare II

Debatten om varg i våra skogar har varit intensiv de senaste månaderna i Småland. Julen kan ägnas år eftertanke och reflexion och då är den nyutkomna Vargen – kramdjur och hatobjekt av etnologerna Gillis Herlitz och Per Peterson en högaktuell läsning. Boken innehåller ett fylligt avsnitt om vargen i folktron, intressant för alla berättare. En introduktion som kan stimulera till vidare efterforskning efter vargberättelser i den egna hembygden.

Som titeln antyder är författarnas syfte att försöka förstå vargdebattens båda sidor och skapa en grund för en dialog.

Författarna skärskådar en rad myter. Ett exempel: Risken för att en hund ska dödas eller skadas av ett rovdjur är 1 %. Fler hundar faller offer för vådaskott och de flesta dödas och skadas i trafiken.

Boken är utgiven på Liber AB, ISBN 978-91-47-09625-1.

Per Gustavsson

3 kommentarer

Under Litteratur

3 svar till “Julklappstips till berättare och lyssnare II

  1. Det här verkar ju vara en bok som riktar blickarna mot vargen från olika håll. Inte minst avsnittet om Vargen i folktron lockar. Spännande. Jag har gjort en muntlig berättelse inspirerad av den sista vargen som jagades i Västmanland i förra årets vargjakt. Se den gärna på Youtube: http://youtu.be/maxObQ5G1tk

  2. Ping: Julklappstips från Sagomuséet « Fångad eller fri?

  3. Stefan Andersson

    Gillis är en fantastisk föreläsare, såg honom tala på Valbo, kan rekomendera att se videon från den föreläsningen. http://www.valbo.nu/forelasningar/kommunikation-kulturskillnader-forelasning-med-gillis-herlitz/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s