Grym fogde och ”skogens drottning”

Nu är det fint på alla våra 40 sägenplatser i Sagobygden. Alla skyltskåp är målade och ett 100-tal pilar uppfräschade. Sista anhalten på min och praktikanten Cecilia Ivars rundresa i Sagobygden var Galgahallarna vid Virestadssjön. Sägnen berättar att den grymme fogden Trotte på medeltiden hängde upp folk i klyftan mellan de väldiga stenarna. Man la stora stenar på deras armar så att de inte föll ner. Där fick de hänga tills de dog.

Nuvarande  markägaren Björn Martinsson visade oss ön där fogdens fästning en gång lär ha legat. Björn vill gärna se en provgrävning här. Vad skulle man hitta? Han visar oss trampestenen med årtalet 1780 som tidigare låg i ån och gjorde det möjligt för folk att hoppa på stenarna och ta sig över till andra sidan. Björn röjer och vårdar  omsorgsfullt platsens historiska minne. Nu föreslår han oss att arrangera en paddling i Helge å, den å som fogden en gång lär ha färdats på. På stående fot bestämmer vi att det gör vi nästa sommar. Vi har vandrat, åkt båt, cyklat i Sagobygden men aldrig paddlat kanot och berättat tidigare. Men nu sker det nästa sommar.

I väntan på det arrangemanget kan du redan i morgon lyssna på historier en bit norr om Galgahallarna, vid Puke rör  i V Garanshult. Där får du höra om skogens drottning. Låter lite trevligare än en grym fogde. Lena Pettersson och arkeolog Alexandra Nylén berättar.

Det är skyltat från vägen mellan Liatorp och Virestad, strax väster om Helge å. Ta gärna med kaffekorg. Virestad hembygdsförening och Kultur & Fritid i Älmhult är medarrangörer.
Börjar kl 18.30.

Per Gustavsson

1 kommentar

Under Att berätta, Folktro och traditioner, Sagomuseets verksamhet

Ett svar till “Grym fogde och ”skogens drottning”

  1. Önskar den ett långt och rikt liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s