Bra bok för lärare som gillar berättande

De senaste åren har det kommit ut många bra handledningar på norska i konsten att berätta. Nu har det publicerats ännu en. Jag tycker mycket om Fridunn Torå Karsruds bok om muntligt berättande i norskämnet. Hon är lärare och har genomgått den välkända berättarutbildningen vid Högskolan i Oslo.

Liksom så många av oss berättare och lärare, som redan använder berättandet i undervisningen, har författaren den erfarenheten att berättandet särskilt är till stor hjälp för elever som har svårigheter i skolan. Hon citerar en lärare som säger: ”Når jag forteller. merker jeg at det blir helt stille i klassen. Alle lytter. Og så husker de så godt det jag har fortalt.”

Låt er inte avskräckas av att boken är skriven på norska och handlar om norskämnet. Den är lättläst och frågeställningarna som berörs kan lika väl gälla svenskämnet. Boken är indelade i tre delar. Utifrån forskare och tänkare som Lev Vygotskij och Giovanni Rodari tar författaren bland annat upp hur viktig fantasin är för tankeförmågan och hur inre bilder skapas. I den andra delen visar Karsrud på hur muntlig berättande främjar språket och förmågan att tolka världen, ger kunskap och kulturell tillhörighet, skapar hopp och stimulerar läsning och skrivning. De här avsnitten är små utmärkta sammanfattningar för den som vill argumentera för mer berättande i skolan.

Den avslutande delen är en matnyttig snabbkurs i hur man kan arbeta praktiskt med berättande i skolan. Visserligen är det inget nytt, men det som är så bra är att det är lätt att komma igång efter att man som läsare tagit del av Karsruds tips. Boken avslutas med en ordentlig litteraturförteckning för den som vill läsa vidare.

Anbefales!

Karsrud, Fridunn Tørå: Muntlig fortelling i norskfaget. En vei till tekst- och tolkningskompetanse Oslo 2010 ISBN 978-82-02-32695-1

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Att berätta, Pedagogik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s