Studiebesök i Sagobygden

Skara kommun och Västra Götalandsregionen arbetar med att utveckla Skaraborgs medeltid besöksmål. I dag besökte 30 personer Sagobygden, för att studera hur vi arbetar med att levandegöra det immateriella kulturarv som våra sagor och sägner utgör.

Jag guidade på Sagomuseet och berättade om tankarna bakom vårt arbete och hur vi utvecklar verksamheten genom att använda modern teknik.

Efter lunch åkte vi på en två timmar sägenresa och besökte Bolmarö säteri (bilden) där jag berättade om Pintorpafruns dans med djävulen. Och naturligtvis beskådade vi blodfläckarna i dansekammaren. Blodfläckarna som inte går att skura bort och har funnits där i 200 år.

Under resan lyfte jag särskilt fram de medeltida berättelser som är gömda i landskapet. Vid Annerstads gamla kyrkogård fickbesökarna höra om mannen som blev levande begravd när digerdöden härjade i bygden. I Angelstad riktade vi blickarna nedåt för att se stenen som Ebbe Skammelson stod på när han föll död ned. I stenen ristades ett kors och ett skofjät, som tecken att han var förlåten sin hemska ogärning. Sedan tittade vi upp mot kyrktaket och såg korsen, som sägs vara gjorda av Ebbes bojor.

Det blev en upplevelserik dag för våra gäster och vi hoppas att besöket i Sagobygden kan inspirera arbetet i Västra Götaland.

Resan var en uppföljning av de berättarkurser som jag och Mikael Thomasson hade i Skövde i höstas.

Per Gustavsson

Lämna en kommentar

Under Sagomuseets verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s