Världsberättardagen i Torshavn

Nu har vi firat denna dag på Fornminnessavn, fornminnesmuseet i Havn. Och många ville fira tillsammans med oss. Nästan 30 lyssnare kom, och några kunde inte hålla tyst utan började berätta till vår stora glädje. Trots att vi inte kan ett enda ord färöiska förstod vi varenda ord i några historier. Passande nog slog regnet mot museets tak och vattentemat var mycket självklart.

Per berättade en lokal sägen om vatten som både förenar och skiljer, om ynglingen som sam från Koltur till Hestur för att möta sin älskade vän. Eva berättade den hos oss okända ursprungshistorien om hur koljan fick sina svarta fläckar, och den hade nästan alla i publiken i detta land omgivet av vatten och fisk hört. Siv fortsatte med en dråplig helt sanningsenlig historia om när hon simmade klädsim och lånade systerns nyinköpta batikklänning från Bulgarien. Med kroppen som språk levandegjorde Mikael hur leoparden tappade en  fläck. Och den historien hittade han efter lite letande bakom örat på en pigg och lurig pojke.

Så sen blev det barnhistorier för hela slanten och Kate Corkery från Irland rev sönder dagstidningen och skapade en härlig historia. Vuxenberättelser blev det inte så mycket för vår del, för sedan tog publiken vid och det blev en härlig kväll, precis som det ska vara när berättande skapar gemenskap och glädje.

I morgon åker vi om det inte stormar till Suduroy och har berättarrazzia på den lilla gymnasiskolan. Sov gott tills dess.

foto: Steve Anderson

Lämna en kommentar

Under Att berätta, Sagomuseets verksamhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s