Julklapp till berättare och lyssnare 5

En av mina absoluta favoriter bland alla sagosamlingar är; Småländska sagor, skriven av Per Gustavsson och vackert illustrerad av Björn Brusewitz.  Det är en bok som man verkligen inte behöver vara smålänning för att gilla. Samlingen innehåller sjuttio sagor som spänner över de flesta ämnen.

Här finns flera av mina absoluta favoritsagor. En är  ”Den haltande hunden”. Det är en variant på ”Prins Hatt under jorden”. Den är lika vacker som Prins Hatt, men betydligt kortare. En hemsk, men stark saga är ”Flickan som lät hålla av sig för nöds skull”.  Den handlar  om ett sexuellt övergrepp. En tredje berättelse som jag älskar är  ”De tre doktorerna”. Om de två förstnämnda är allvarliga och rent av tragiska så är denna fylld av absurd humor.

Ja, detta är verkligen en sagobok som har allt.  Undersagor att häpna inför, berättelser med socialt engagemang och inte minst, skämtssagor som får dig att skratta hela julen. Köp den!

Mikael Thomasson

Boken finns att köpa på Sagomuseet för bara 100 kr. Ring 0372-148 55 och beställ.

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s