En sagolik plats


Rubrikens plats ligger vid Ryssagropsviken på Helgö, strax norr om Växjö. I går den 12 december var det Luciaevent på ön för alla älskare av geocaching, alltså skattjakt med GPS. En av skatterna utgjordes av två av Sagomuseets berättare, jag och Meg Nömgård, som återfanns på koordinaterna  N 56°57.412 E 014°46.732.

När skattletarna väl hittade stället, så fick de ur en låda dra en lapp med namnet på en berättelse. Vi berättade om Sjörået i Helgasjön, Riddargapet och åsakittorna på Helgö, ingången i Helgasjön till dödsriket, gårdstomten, de dödas julotta, skomakaren som arbetade lussenatten och förstås om Ryssagropsviken. Sedan var det bara för skattletarna att skynda vidare för att hitta någon av de andra 19 cacherna. Efter några timmars pulsande genom ett snöigt landskap lottades vinster ut till alla ivriga cachare, bl a böcker och tröjor från Sagomuseet och högsta vinsten ett presentkort på en guidad tur på Sagomuseet.

Ett stort tack till signaturerna bumba och uetp, två Växjökillar som lagt ner ett enormt arbete på detta event. Nu finns alla cacher ute på www.geocaching.com, så det är möjligt även för dig att hitta de finurliga och lite ovanligt utformade cacherna. Vi rekommenderar ett besök på våren då bokarna slår ut, då är Helgö i alla avseende en sagolik plats.

Här bjuder vi på sägen om hur Ryssagropsviken fått sitt namn: Ryska krigsfångar arbetade med bygget av Kronoibergs slott. När slottet stod färdigt hade man inte längre någon användning av ryssarna. Man förde ut dem till den lilla ön Notö öster om Helgö. Där ordnade man med en stor fest och de fick äta och dricka så mycket de ville. När de så var berusade tände man eld på ön och ryssarna flydde ut i vattnet. En del drunknade, andra lyckades simma över till Helgö och ta sig upp på land. Men där stod de folk med påkar och yxor och tvingade de flyende ner i vattnet igen, där de drunknade. Sedan dess kallas stället där krigsfångarna drunknade för Ryssagropen och viken för Ryssagropsviken.

Per Gustavsson

1 kommentar

Under Sagomuseets verksamhet

Ett svar till “En sagolik plats

  1. Det var otroligt trevligt att ha Sagomuseet på plats på Helgö på vårat event.
    Hur mycket arbete vi än hade lagt ut på övriga gömmor, så kunde inget överträffa denna. Att ha två sagoberättare i fält som bjöd på glögg och sagor. Vi har fått mycket god respons för ert närvarande redan och det kommer nog gå till caching-historia.
    Tusen tack Per, hoppas vi kan ställa upp för er någon gång.
    / Göran Lindblad aka. bumba.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s