När sagan blir verklighet

Sagomuseet och Berättarfestivalen samarbetar sedan en tid med Ljungbys Lajvförening. Det är killar och tjejer som samlats under namnet DIS. DIS står för Dom I Skogen. Här berättar Mimmi Melkersson om deras verksamhet och  samarbetet.

En klar klang från en klocka av järn ljuder över området, och genom min kropp går en förväntansfull nervös våg av magpirr. Nu är det igång! Det som vi ägnat månader åt att förbereda har äntligen tagit sin början.

Jag står i en liten by, som fram tills just för bara en liten stund sen låg utanför Skillingaryd i de småländska skogarna, men nu, efter att klockan har ringt, är allting annorlunda. Vi som hör klockklangen flyttas med ens till sagolandet Aldoras, och här råder oroliga tider. Pesten håller på att spridas över landet, och dessutom är kyrkan ute och jagar häxor och trollkarlar. Ja, nu befinner jag mig i sagans värld, och här är jag värdshusvärdinnan Undis. Mina kläder är slitna och smutsiga av matrester och sot från kittlar och grytor, och på huvudet bär jag en blå hätta, eftersom jag, precis som alla andra i Aldoras, aldrig för mitt liv skulle få för mig att gå utomhus barhuvad. Jag står kvar ett par sekunder och super in den svala kvällsluften i byn, och bestämmer mig sedan för att det är bäst att genast sätta igång att laga kvällsmat; det har ju kommit så mycket nytt folk till byn på senaste tiden…

Och så drar sagan igång. Vi är 22 personer, och under hela helgen befinner vi oss i sagans värld, långt bort från våra vardagliga liv och bekymmer. Alla har vi en varsin roll i berättelsen, och ingen vet riktigt vad som kommer hända, inte ens vi arrangörer, faktiskt. Kommer kyrkans utsända få fatt i de trollkarlar som håller på att på magisk väg sprida pest i landet, eller kommer kanske byborna få för sig att slänga ut den snokande kyrkliga inkvisitionen ur byn? Inga händelser är förutbestämda, och ingen har den blekaste aning om hur det kommer sluta. Händelseutvecklingen beror helt på hur deltagarna väljer att agera med sina roller.

Men så plötsligt, när kvällen håller på att övergå i natt, hörs ett skrik genom byn. Den muntra stämningen i värdshuset bryts som genom ett trollslag och folk reser sig hastigt för att se vad det är som står på. Någon har brutit sig in i kyrkans hus för att stjäla deras saker! Mannen grips omedelbart och efter några dramatiska försök att förhäxa kyrkans män, döms han till döden för kätteri och trolldom, släpas in i inkvisitionens hus och avrättas. Känslan av obehaglig oro stiger i byn, och jag börjar nästan darra av rädsla. Vi har lyckats! Sagan har blivit verklighet! Nu återstår bara att se vad som händer under resten av helgen; Vad nästan ingen vet om är att det döljer sig fler magiker i byn…

Lajv heter det, och kan enkelt förklaras som konsten att helt kliva in i en sagovärld för att vara med om en fantastisk historia. Jag kallar det en konst. – Inte för att det är svårt, utan för att det är så vackert. Och spännande.

Vill du prova på lajv? Vi i DIS rollspelsförening både arrangerar egna och åker på andra föreningars lajv runt om i södra Sverige. Vi kommer dessutom att arrangera ett gästabudslajv för vuxna under Berättarfestivalen i Ljungby, ”Hertig Liljas Gästabud”. Anmäl dig gärna till gästabudslajvet! Om du är nyfiken är du också  välkommen att kika in på Sagomuseet på måndagar mellan 17:30-20:30, då vi har föreningsträffar för att umgås, sy lite eller bara prata och diskutera lajvrelaterade saker.

Föreningens forum: http://www.dis.forum24.se

Lajvsverige: http://www.lajvsverige.se

En bra text om lajv: http://www.lajvsverige.se/index.php?categoryid=72

Berättarfestivalens program för söndagen: http://www.ljungbyberattarfestival.se/program/sondag-136/

Mimmi Melkersson

Lämna en kommentar

Under Att berätta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s